Welke lenzen gebruik ik als trouwfotograaf?

Dit is één van de meest gestelde vragen van (beginnend) fotografen die graag bruiloften willen gaan fotograferen. ‘Met welke lenzen fotografeer jij een bruiloft als bruidsfotograaf?’. Hierbij mijn antwoord in de vorm van een blog :-).

Mijn favoriete camera lenzen als bruidsfotograaf

Als bruidsfotograaf gebruik ik de hele dag twee dezelfde camera body’s met twee vaste prime lenzen. Voor de zekerheid heb ik nog een derde (dezelfde) body een D750 bij mij, lees hier een blog over deze favoriete camera.

Officieel gezien zijn het in het Nederlands geen lenzen, maar objectieven. Daarom praat ik vanaf nu over objectieven én niet meer over lenzen ;-).

1. Objectief : AF-S 35mm f/1.8G ED objectief

favoriete-lens-bruidsfotograaf.jpg

Deze gebruik ik ongeveer 80% van de tijd op een bruiloft. Het is een fullframe prime objectief waarmee je dus niet kunt in of uit zoomen. Hiermee wordt je gedwongen om zelf op de juiste afstand te gaan staan. Je wordt hierdoor “minder” lui en gaat actiever aan de slag met de juiste composities. Als mensen vragen wat het verschil tussen de ‘lenzen’ is, dan omschrijf ik dit objectief als degene waarmee je precies fotografeert wat je ziet. Hij is ongeveer vergelijkbaar qua afstand zoals wat je ziet en maakt het beeld dus niet groter of kleiner.

Daardoor is deze lens perfect voor het schieten van documentaire beelden. Veel documentaire fotografen schieten het grootste deel van de tijd met dit objectief. Hij is lichtsterk en heeft een licht gewicht. Er zijn ook veel fotografen die een F/1.4 hebben, maar die is ruim €1300 duurder én ik schiet nooit lager dan F/2.8. Dus voor mij is dat het geld niet waard.

Koop hem via deze links bij Cameraland of Cameranu.nl

2. Objectief: AF-S 85mm f/1.8G

favoriete-portret-lens-trouwfotograaf.jpg

Dit objectief gebruik ik voornamelijk voor portretten en tijdens de trouwceremonie als ik mensen iets meer op afstand wil vastleggen. Met dit objectief kun je hele mooie bokeh (onscherpte) krijgen als je op een groot diafragma schiet (laag F getal). Ik heb de Nikon AF-S 85mm f/1.8G gekozen i.p.v. de F/1.4 om dezelfde reden als bij de 35mm. Het verschil in prijs tussen deze twee objectieven is immens.

Koop hem via deze links bij Cameraland of Cameranu.nl

3. Objectief: AF-S 18-35mm f/3.5-4.5G ED

favoriete-lens-feest-bruidsfotograaf.jpg

Dit objectief gaat er op bij feestjes én bij hele kleine ruimte, hierbij heb je een mooie grote hoek waarbij je veel beeld tegelijk kan vangen door de “groothoek”. Ik kan super dichtbij komen zonder handen of voeten af te hakken binnen mijn fotokader. Dat is ideaal op feestjes, want daar gaan de handen nu eenmaal vaak en niet compleet gecontroleerd de lucht in ;-). Daarnaast geeft de vervorming die door dit objectief ontstaat in de lijnen, soms een leuke en speelse toevoeging aan je compositie.

Op feestjes stop ik één camerabody weg en fotografeer ik alleen nog maar met één body en dit objectief erop. Ik heb wederom voor dit objectief gekozen vanwege de immense prijs verschillen indien je een groothoek met F/2.8 wenst. Daarbij heb ik bij feestjes mijn diafragma altijd boven f/5.6 staan, omdat je bij slecht licht en snelle bewegingen tijdens het dansen vaak al snel out of focus gaat. Door een hoger diafragma getal te gebruiken heb je meer kans op een scherp shot ;-).

Koop hem via deze links bij Cameraland of Cameranu.nl


Andere merken (zoals canon, Sony & Sigma)

Alle objectieven waar ik mee werk zijn van Nikon, maar mogelijk heb jij een Canon of Sony. Dan kun je gewoon dezelfde lens opzoeken bij één van de bovenstaande partijen en het kopje te kopiëren. Zoals AF-S 35mm F/1.8 ED Canon.

Over de Sigma Art lijn hoor ik wisselende verhalen. Allereerst zijn fotografen vaak laaiend enthousiast, maar na circa 2 jaar kampen zij met focusproblemen. Als je een fotograaf bent die veelal op hele grote diafragma’s (lage getallen als F 1.8 of 1.4) schiet, dan bestaat de kans dat je na verloop van tijd dus teleurgesteld zal worden. Houd hier rekening mee bij je aankoop.

Voorbeeld foto’s met mijn favoriete lenzen / objectieven

favoriete-lens-bruidsfotograaf-evelien-hogers.jpg

Voorbeeldfoto genomen met de Nikon 35mm F/1.8

favoriete-lens-portret-85mm-evelien-hogers.jpg

Voorbeeldfoto genomen met de Nikon 85mm F/1.8

favoriete-lens-bruidsfotograaf-feest-evelien-hogers.jpg

Voorbeeldfoto genomen met de Nikon 16-35mm F/3.5-4.5

Mag ik je iets vragen?

Als je iets aan mijn tips hebt gehad doe je mij een groot plezier als je één van mijn favoriete lenzen koopt via één van de linkjes die hier op de pagina staan. Het kost jou niks extra’s, maar ik ontvang een kleine commissie. Zie het als een cadeautje voor mij in ruil voor het delen van mijn favorieten.

Wil je nog meer tips? Lees ook mijn blog over mijn favoriete camerabody via deze link. Of bekijk mijn speciale favorieten pagina.

Veel plezier met kopen én uitzoeken!

Liefs,

Evelien

Previous
Previous

Alles is uitvogelbaar - Marie Forleo

Next
Next

Trouwen in het buitenland - Realwedding Dolores & Jeroen