Zo spoor je een 404 pagina op in Google Analytics

Je wilt niet dat jouw klanten op een foutpagina a.k.a. 404 pagina uit komen. Want de kans is groot dat ze dan direct jouw website wegklikken en niet meer terug komen. Daarom is het belangrijk om eens in de zoveel tijd je 404-pagina’s te checken.

Gelukkig is dit zo gepiept, maar je moet wel even weten hoe je dit doet. Daarom leg ik je in deze blog uit hoe je dit zelf kunt oplossen.

Hoe ontstaan foutpagina’s?

Dit kan komen door twee dingen, namelijk:

  1. Wanneer je besluit om een pagina van je website te verwijderen ontstaat direct een foutpagina. Mensen kunnen op die link niet meer de oude pagina terug vinden.

  2. Wanneer je besluit om een pagina óf blog van je website een andere URL naam te geven. De oude naam is dan ook een dode link geworden.

Als je ergens deze links nog hebt staan op een andere website, in een mail of online brochure bijvoorbeeld dan worden (potentiële) klanten verkeerd door gelinkt. Zonde dus als je dit niet herstelt, want die gebruiker ben je dan mogelijk kwijt. Omdat hij geen zin heeft om door te zoeken of klikken.

Het herstellen daarvan is daarom goed voor de gebruikerservaring én voor het optimaliseren van je SEO.

hoe-los-je-een-404-fout-melding-op.png

Zo herstel je foutpagina’s met Google Analytics

Als je een Google Analytics account hebt gekoppeld aan je website dan zit je hier goed, omdat ik in deze blog alleen uitleg hoe je dit met deze software zelf snel kan oplossen.

Stap 1: Log in bij je Google Analytics account

Stap 2: Voer de periode in waarover je foutpagina’s wilt herstellen, mogelijk heb je dit een half jaar geleden nog gedaan, dan hoef je die periode niet mee te nemen.

Stap 3: Ga naar het tabblad gedrag > site content > alle pagina’s

Stap 4: Selecteer pagina titel

Stap 5: typ in het balkje bij geavanceerd 404 in óf hoe je deze 404 pagina genoemd hebt.

Stap 6: klik op de link die verschijnt door

Zie hieronder de stappen in Google Analytics zoals hierboven beschreven met een gele cirkel omringt.

fout-pagina-opsporen-google-analytics.png

Zo zijn jouw dode links in 1 minuut gevonden

dode-linkjes-opsporen-google-analytics.png

Wanneer je hebt doorgeklikt dan krijg je een lijst met pagina titels / linkjes welke in de afgelopen periode als fout pagina’s zijn gemarkeerd. Zie hiernaast hoe dat er bij mij uit ziet.

Je kan rechts boven op exporteren klikken en dan alle pagina namen in één keer kopiëren en herstellen binnen jouw website omgeving.

Bij mij moet bijvoorbeeld de link /loveshoot-amsterdam hersteld worden, omdat ik niet actief en apart loveshoots (fotoshoots) meer aanbied. Maar mensen kunnen deze fotoshoots nog wel boeken. Alleen vallen die momenteel onder /familieshoot-amsterdam.

Binnen mijn website heb ik daarom een zogenaamde re-direct gemaakt. Dit is voor elke website weer anders ingericht. Hieronder in het kort hoe je dat binnen een squarespace website doet.

404 pagina’s herstellen binnen Squarespace

Hieronder de stappen die je moet nemen:

Stap 1: ga naar het tabblad ‘Settings’

Stap 2: ga naar het tabblad ‘Advanced’

Stap 3: ga naar het tabblad ‘URL mappings’

Stap 4: plak alle pagina titels die je als 404 pagina’s hebt ontdekt gevolgd door -> [/nieuwe pagina titel] 301

Voorbeeld van mij:

/loveshoot-amsterdam -> /familieshoot-amsterdam 301

Kan ik je misschien nog ergens mee helpen?

Misschien denk je nu, die Evelien weet hier het een en ander vanaf. En ben je benieuwd waar ik je nog meer mee kan helpen? Er komen zo nu en dan handige artikelen online zoals deze. Maar voor persoonlijk advies help ik je graag als ‘online marketing strateeg’.

In 2020 is de focus van mijn bedrijf van fotografie naar strategie verlegd, mede door Covid-19. Maar ook omdat ik het superleuk vindt om ondernemers te helpen groeien op online en offline marketing gebied. Ik heb een enorme rugzak vol kennis van de afgelopen 8 jaar aan ondernemerschap, met veel marketing en fotografie kennis. Deze combinatie is ideaal, omdat ik je op meerdere gebieden kan helpen groeien als bedrijf.

Wil je eens verder kletsen? Neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek, waarin ik je gelijk gratis 2 praktische tips meegeef om direct verder mee aan de slag te gaan om jouw ideale klanten aan te trekken.

Lees ook mijn nieuwe GRATIS e-book vol praktische tips om jouw bedrijf online zichtbaar te maken.

404-pagina-opsporen-en-oplossen.jpg
Previous
Previous

7 laagdrempelige manieren om nieuwe leads aan te trekken

Next
Next

Van fotograaf naar merkstrateeg, hoe zit dat?