Verpleegkundige vs. ondernemerschap

Wat heeft verpleegkundige zijn bijgedragen aan mijn ondernemerschap?

Het is bijna 3 jaar geleden dat ik mijn vaste baan in loondienst als verpleegkundige op zei bij het OLVG ziekenhuis in Amsterdam. Daarna heb ik nog een jaar als freelancer gewerkt, voornamelijk in de terminale zorg bij mensen thuis of in een hospice. Van de 7 jaar dat ik verpleegkundig werk heb gedaan heb ik ontzettend veel geleerd, wat nu in het voordeel ligt bij mijn ondernemerschap.

Het is dus niet voor niks geweest dat ik een HBO opleiding heb gedaan tot verpleegkundige. (Misschien dat mijn ouders het ook stiekem wel leuk vinden om dat te lezen ;-)).

In deze blog deel ik daarom een paar dingen die ik tijdens mijn verpleegkunde carrière heb geleerd en welke nu in mijn ondernemerschap goed van pas komen.

EN tot slot deel ik iets waar ik momenteel mee bezig ben én waar wij elkaar heel goed kunnen helpen!

Duidelijke communicatie als ondernemer

Ik was van 2015 tot 2017 transferverpleegkundige en regelde alle zorg na het ziekenhuis, van thuiszorg tot verpleeghuis én hospice zorg. Ik sprak met zowel de artsen, verpleegkundigen, familieleden, zorginstanties en met de patiënt zelf. En probeerde alle neuzen dezelfde kant op te laten wijzen én iedereen tevreden te houden tot zover mogelijk dat binnen mijn mogelijkheden lag.

Je kan je misschien wel voorstellen dat deze functie flink pittig was. Iedereen had zijn eigen wensen, een patiënt moest snel weer het ziekenhuis uit. Maar de familie wilde de patiënt niet mee naar huis nemen. Of iemand moest die dag nog naar een verpleeghuis, maar de komende 5 dagen waren er geen plekken beschikbaar. Ik was continu in discussie met mensen en werkte mij een slag in de rondte.

Ik liet mij niet zo snel boos uit tegen één van deze personen, maar ze werkte mij wel heel snel op mijn zenuwen en irritatie, want het was vrijwel elke dag voor iemand wel niet goed. Toen ik op een gegeven moment een arts “lieve schat” noemde en nog een vijfde keer uitlegde dat ik een verklaring van hem nodig had, er weinig plekken waren én ik mijn uiterste best deed.. Werd hij boos, want ik had niet het recht om hem op deze manier aan te spreken. Dit triggerde mij én toen kwamen de haren op mijn tanden te voorschijn. Ik zei dit:

“Het spijt me, zo had ik je niet moeten noemen.. Maar ik heb je nu al 5 minuten aan de telefoon en heb je meerdere malen uitgelegd dat ik er mee bezig ben, maar dat ik een verklaring van je nodig heb met handtekening om deze mevrouw te kunnen uitplaatsen. In deze 5 minuten had je die verklaring allang kunnen schrijven, dus ik ga nu ophangen én jij gaat die verklaring schrijven. Of niet, maar dan kan ik deze mevrouw niet uitplaatsen”.

Zo, dat was klaar. Binnen 5 minuten na het ophangen had ik de verklaring in mijn mailbox.

In deze functie én ook in de andere functies die ik als verpleegkundige heb gehad, heb ik geleerd om duidelijk te communiceren. En mijn grenzen aan te geven, want als je die niet aangeeft dan loopt men al snel over je heen. Zijn of haar belangen zijn namelijk veel belangrijker dan rekening houden met die van jou.

Duidelijkheid als ondernemer
De afgelopen 5 jaar dat ik een bedrijf heb als fotograaf, heb ik natuurlijk zelf ook meerdere malen de fout gemaakt om niet duidelijk genoeg te zijn. Maar ik heb ervaren dat duidelijkheid én soms zakelijkheid geen invloed hebben op de klantervaring. Mensen willen namelijk duidelijkheid en weten waar ze aan toe zijn.

Als ik bijvoorbeeld weer eens een vraag krijg over waarom iemand voorafgaand aan een opdracht dient te betalen, dan zag ik dat voorheen vaak als een persoonlijke aanval om een discussie te openen. En nu probeer ik het gewoon als een open vraag te zien én geef ik iedere keer weer hetzelfde antwoord. Als men niet vooruit wilt betalen, dan gaat het feest helaas gewoon niet door (bij mij). Door die grens aan te geven en uitleg te geven over waarom ik hiervoor heb gekozen helpt de klant om het te begrijpen en het te accepteren. In die 5 jaar heb ik slechts 1x iemand gehad die hier niet mee akkoord ging én wiens bruiloft ik dus ook niet heb gefotografeerd.

Dit werkt precies hetzelfde voor alle andere veelgestelde vragen, deze heb ik daarom nu ook allemaal in mijn brochure genoemd. Hierdoor krijg ik een stuk minder van dit soort vragen terug.

Empathie én luisteren naar de klant

Voordat ik als transferverpleegkundige werkte heb ik ook een paar jaar als wijkverpleegkundige gewerkt, daar was mijn specialisme terminale zorg. Mocht je niet precies weten wat terminale zorg inhoud, dat is zorg voor mensen die binnen 3 maanden (naar verwachting) komen te overlijden.

Ik heb in circa 3 jaar ongeveer 35 patiënten begeleid bij het sterfproces. Een heel dankbaar en dierbaar proces, vooral ook voor de nabestaanden. Aan het begin van dit traject moesten deze mensen altijd even wennen, want ja een jonge twintiger, wat weet zij er nou van af (ik word nog steeds om mijn ID gevraagd in de supermarkt).

Maar al snel werd ik zo ongeveer opgenomen in hun familie, omdat ik er elke dag kwam. En ik nam de tijd voor deze mensen, ik luisterde en deed alleen wat deze mensen op dat moment wilden. Wilden ze een dagje niet douchen, geen probleem. Wilden ze vooral een uur lang kletsen, ook prima. Ik gaf partners altijd de ruimte om even hun eigen ding te kunnen doen, even de deur uit te gaan of zelf uitgebreid te gaan douchen. Maar ik vroeg de partners van de patiënten ook altijd hoe het met hen ging. En besteedde aandacht aan hen, want zij zouden achterblijven en moesten hun emoties zelf verwerken. Zij kregen geen of weinig hulp, en cijferden zichzelf vaak weg.

Een paar momenten die in mijn geheugen gegrift staan zijn: dat ik een patiënt vlak voor haar euthanasie helemaal heb opgemaakt en gewassen. Er meerdere mensen in mijn armen overleden zijn. Ik verhalen heb gehoord die een groot geheim voor mensen waren.

Ik heb knuffels ontvangen van patiënten én hun vrienden en familie. Dit alles vond ik het allermooiste in mijn werk als verpleegkundige, namelijk er voor iemand kunnen zijn.

Empathie en luisteren als ondernemer
Tijdens het klantcontact, zowel voor, tijdens als na een opdracht luister ik naar de klant. Ik stel geïnteresseerde vragen, vraag door en sta stil als dat even nodig is. Tijdens klantcontacten komen soms ook emoties naar boven, deze ga ik dan niet uit de weg en neem er de tijd voor als dat nodig blijkt.

Mensen voelen zich daardoor vaak op hun gemak bij mij. Ze voelen zich gehoord en gezien.

Projectmanagement en organiseren

Tijdens mijn werk als verpleegkundige heb ik een post-hbo cursus voor projectmanagement gedaan. En heb ik meerdere campagnes en projecten mogen lanceren. Ik heb bijgedragen aan de verbeteringen van protocollen, ik heb een prijs gewonnen met een project voor studenten uitwisseling en heb meegewerkt aan een onderzoek en project in samenwerking met de rijksoverheid.

Projectmanagement en organiseren als ondernemer
Als ondernemer ben je continu bezig met je eigen project én management. Het schrijven van doelen, het evalueren en het bijstellen. Dit project bestaat echter alleen uit 1 persoon, omdat ik een eenmanszaak ben. Maar ik werk ook samen met andere freelancers die ik bijvoorbeeld heb ingehuurd en aangestuurd voor het (her)schrijven van teksten, juridische teksten, grafisch vormgeving, boekhouding, etcetera.

Tegelijk organiseer je alles omtrent je bedrijf. Maar ook heb ik diverse workshops georganiseerd, stuur ik mensen aan tijdens fotoshoots, enzovoort.

Coaching én begeleiding

Tijdens mijn carrière en opleiding verpleegkunde heb ik andere studenten en patiënten mogen begeleiden. Ik heb geleerd met welke methoden je doelen kunt stellen, hoe je plannen kunt maken én kunt evalueren. Ik heb geleerd buiten de lijntjes te denken en mogelijkheden te zien.

Previous
Previous

Fotoshoot tijdens periode van Corona

Next
Next

Investeren in je bedrijf én jezelf in perioden van crisis