Een broodfonds voor trouwleveranciers, een verzekering voor als je ziek wordt..

Wat heb jij geregeld als je ziek wordt? Heb je genoeg buffer om komende twee jaar vooruit te komen? Of houd je meer van “living on the edge”?

Een ongeluk zit in een klein hoekje
Dit heb ik afgelopen jaar meerdere malen gezien, dus dat jij “de man van staal” bent gelooft niemand. Mijn vader noemde zich zelf altijd zo, maar hij is afgelopen jaar tijdens zijn betaalde hobby (bomen kappen) van 6 à 7 meter hoog uit een boom gevallen. En daarmee heeft hij heel erg veel geluk gehad, want hij is langzaam weer aan het re-integreren op zijn werk, en dit gaat goed gelukkig! Mijn moeder gleed een paar weken geleden over iets glads op straat uit en zit nu thuis met een gebroken voet én ik gleed vorig jaar november uit op de trap en kon daardoor 3 maanden niet/nauwelijks werken vanwege gekneusde ribben én ruggenwervel. Yes, je kunt wel zeggen dat we familie ‘kneus’ zijn.

Nu heb je zelf vast nog meer voorbeelden van mensen uit jouw omgeving, waardoor je je bewust bent of kan worden dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Maar ook ziek worden, mentaal of lichamelijk..

Opties om jezelf te verzekeren bij ziekte

  1. Het opbouwen van een hele flinke buffer om je inkomen + bedrijfskosten op te vangen voor de komende 2 jaar. Dan moet je echt behoorlijk goed in de slappe was zitten, want als ik naar mij zelf kijk dan heb ik voor 2 jaar zomaar €72.000 nodig (ik heb veel vaste lasten als abonnementen voor mijn bedrijf welke veelal jaarlijks opzegbaar zijn en dus een hoge kostenpost zijn).

  2. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) nemen, hiermee ben je ook na 2 jaar verzekerd maar dit kost je echt enorm veel geld. Ik heb dit eerder uitgezocht en als ik nu zou starten dan zijn dit al vaste lasten van €250 per maand, welke in circa 8 jaar oplopen naar €700 per maand. Dit is bijna niet op te hoesten als zelfstandig ondernemer. En waar ook enorm veel haken en ogen aan zitten, verwerkt in de voorwaarden van de verzekeringsmaatschappij. Het geld wat je betaald zie je nooit meer terug als je er (gelukkig) geen gebruik van hoeft te maken.

  3. Deelnemen aan een broodfonds , dit is een groep ondernemers die elke maand op een eigen speciale broodfonds rekening een klein bedrag storten. Als er iemand uit die groep voor langere tijd ziek wordt dan krijg je een kleine schenking van elke deelnemer. Dit kan tot een looptijd van maximaal 2 jaar.

Het broodfonds wittebroodsweken

Dit fonds is nu 1,5 jaar geleden opgericht, we hebben 26 deelnemers uit de trouwbranche in deze groep zitten. Dit is een voorwaarde om aan dit fonds te mogen deelnemen, omdat het broodfonds op basis van vertrouwen tot stand komt. Omdat iedereen wel een paar leden persoonlijk goed kent is er ook een soort sociale controle, waardoor frauderen gewoonweg niet mogelijk is.

In de 1,5 jaar hebben we slechts 1 maand een zieke gehad. En dat was ik, ik had mij voor 50% ziek gemeld na mijn val van de trap. Waarom 50%? Omdat ik daarnaast wel nog wat computerwerk vanaf huis kon doen. En ik heb mij weer beter gemeld, omdat het gelukkig steeds wat beter ging en ik bijna een maand op vakantie ging. Je voelt je als ondernemer verantwoordelijk en wilt anderen niet opzadelen met jouw kosten, dus als het kan maak je geen gebruik van dit fonds. En omdat er een wachttijd van een maand is kun je je niet ziek melden als je slechts een weekje de griep hebt.

Al met al hebben we dus een “gezond” broodfonds, met genoeg buffer als er iemand ziek wordt.

De andere voordelen van een broodfonds

  • Als je lid bent van de alliantie dan kun je bij een lege pot (teveel zieken tegelijk) leunen op andere broodfondsen, je leent dan een bedragje welke je later moet terug geven. Om in de alliantie te mogen blijven moeten we voor 1 januari 2021 4 nieuwe leden erbij hebben. Of op 1 januari 2021 14 nieuwe leden. Wil je er dus bij dan is het voordelig voor ons broodfonds als je je voor 1 januari aanmeld!

  • Je kan elke maand in- en uitstappen. Het geld dat op je rekening staat op het moment dat je er uit stapt krijg je gewoon mee, want het is nog steeds jouw geld. Je gooit dus niet standaard geld weg net als bij de verzekering. Helaas gaat er wel geld naar eventuele zieken, maar dit gaat allemaal op basis van vertrouwen en gunnen.

  • Het bedrag dat je inlegt wordt bepaald op het bedrag dat je wilt verzekeren. Dit kan van €750 tot €2500. En je inleg varieert dan tussen €33 en €112 per maand, een stuk lager dan bij een verzekering. Er is geen winstoogmerk voor het broodfonds namelijk en er zijn geen mangementlagen welke geld kosten.

Wie zitten er allemaal in dit broodfonds?

Misschien wil je meer vragen of vind je het fijn om bekende namen te zien. De volgende mensen uit de trouwbranche zitten er allemaal in: Jos Heikoop, Liz van de Lande, Malou Evers, Babet Trommelen, Peter Geluk, Peter Lammers, Gea Dijkstra, Marieke Hendriks, Alva Velàzquez, Eliene de Jong-Sonneveld, Mariët Heikoop, Wim Blom, Heleen Klop, Mylene Hanson, Pauline Suidgeest, Damien Franscoise, Jolanda Bazen, Erik van den Berg, Ilka van Wieren, Isis Sturtewagen, Jörgen Versteeg, Micha Jonker, Annemarie Breukel, Martijn Krijtenburg, Brigitte Mes, Wilma van Hoesel, Tamara Uittenboogaard, Romee Heister en ik Evelien Hogers.

Meer weten over ons broodfonds?

Je kan alles lezen over hoe het broodsfonds werkt via deze link. Mocht je nog specifieke vragen hebben dan kun je contact opnemen met onze secretaris Liz van de Lande via de mail wittebroodsweken2018@gmail.com. En als je naar een intro dag wilt dan organiseert het broodfonds zelf een paar introdagen, zie deze link

Tot slot: wacht niet zo lang dat je er pas weer aan denkt op het moment dat je ziek bent óf voordat ons broodfonds vol zit, want er kunnen maximaal 50 deelnemers in dit fonds.

Previous
Previous

Trouwen in het buitenland - Realwedding Dolores & Jeroen

Next
Next

Waarom dure flitsers kopen als je ook goede én goedkope hebt?!