Praktische tips | Thuiswerken doe je zo!

Voor mij is thuiswerken niks geks, dat doe ik als ondernemer alweer een jaar. Elke week, dag in dag uit, alleen. Dat we nu in “quarantaine” zitten, dat is bij mij dus gewoon dagelijkse kost ;-).

Niks zieligs, want ik ben heel blij met mijn (normale) situatie. Daarom deel ik je graag mijn tips om het ook zo fijn mogelijk voor jezelf te organiseren.

Hoe ga je om met afleidingen bij thuiswerken?

Veel mensen geven aan dat ze thuis meer afleidingen voelen dan wanneer ze op hun werk zijn. Hoe kun je hier het beste mee omgaan? Hierbij een aantal praktische adviezen, welke voor mij als thuiswerkende ondernemer helpen:

Foto voor Go Nuts Copywriting

Foto voor Go Nuts Copywriting

Richt een kantoorkamer/plek in, met zo min mogelijk afleidingen.
Zelf werk ik het prettigste als er niet te veel te zien is op de plek waar ik zit. 

  • Stel jezelf de vraag: ‘Waardoor kan ik mij het beste concentreren?’.
    Voor mij betekent dat vaak rustige muziek luisteren óf even sporten en direct erna weer aan de slag gaan.

  • Stel behapbare en haalbare doelen, maak een takenlijst waarbij de taak niet meer dan een halve, hooguit hele dag duurt. Zo zul je je aan het eind van de werkdag productiever en meer voldaan voelen. Hieronder twee voorbeelden hoe het wel én niet moet:

    • Voorbeeld doel (hoe het niet moet): aan mijn website werken

    • Voorbeeld doel (hoe het wel moet): homepagina pagina afmaken van mijn website. 

  • Probeer eens te werken volgens de pomodoro techniek, dit betekent 25 minuten fullfocus werken en dan 5 minuten ontfocussen. Tijdens die 5 minuten pauze moet je dan niet je social media gaan checken, maar bijvoorbeeld een kop thee pakken. Ik zelf doe dan ook wel eens 1 klein huishoudelijk klusje zoals de was ophangen. Maar houd het daarbij en ga daarna weer direct aan het werk.

  • Probeer eens de app Forest soms, zodat je afleidingen van je telefoon beperkt. Of zet de WiFi van je computer uit én werk offline.

  • Heb je kids die je afleiden? Probeer in dat geval samen met je partner (als je die hebt) de werktijd te verdelen, zodat je omstebeurt gaat werken en dus omstebeurt de kids kunt vermaken. En een andere optie is, sta eerder op óf werk in de avond als de kids op bed liggen. Ik begrijp het, dit is heel makkelijk praten voor iemand die geen kids heeft. Maar als je voor jezelf dit soort grenzen stelt dan kun je je misschien ook iets beter ontspannen i.p.v. je hakken in het zand zetten.

  • Wees niet te streng voor jezelf, de gemiddelde mens kan zich eigenlijk maar 4 tot 6 uur per dag écht concentreren. Zorg ervoor dat je in die periode de allerbelangrijkste dingen doet. En accepteer het wanneer je geen concentratie meer hebt.

Aangepaste werkplek tips

Thuis heb ik een aangepaste werkplek met een in hoogte verstelbare tafel én een ergonomische stoel. Ik heb 1,5 jaar lang op een flex kantoor gewerkt waar mijn beeldscherm te dichtbij mij stond door een te kleine tafel, mijn stoel niet kon aansluiten aan de tafel door te grote armleuningen. Maar waar ook zowel de tafel als stoel niet konden worden aangepast. Ergonomisch is dit totaal niet handig als je chronische rugklachten hebt. 

Profiteer ervan dat je thuis volledige zeggenschap hebt over jouw werkplek. Zorg goed voor jezelf!

Inspiratie voor jouw aangepaste werkplek:

Werk en privé gescheiden houden

Probeer indien mogelijk een werkplek in een aparte (kantoor)kamer in te richten én dus niet in je slaap- of woonkamer. Dit schrijvende vanaf mijn eettafel in de woonkamer (oeps), want die hebben we nu door het coronavirus even ingericht voor de werkplek van Björn en mij. Dat is in deze periode dan wel zo gezellig :-). Maar ik ben een absolute voorstander om dit niet te doen als het niet nodig is. 

Wij kunnen helaas niet beiden in de kantoorkamer zitten, omdat hij te klein is. Maar het beste is om aan het eind van je werkdag de deur van die kamer te kunnen dicht trekken, zodat je ook je werk afsluit, net als dat je naar huis gaat voor je werk.

Verzorg jezelf

Voor mij persoonlijk maakt het een wereld van verschil uit als ik aan het begin van de dag even onder de douche ben gesprongen én mij gewoon aankleed in schone kleding. Natuurlijk heb ik wel eens een dag dat ik in mijn pyjama blijf hangen, maar dan voel ik mij altijd een stuk luier en minder productief. 

Beweeg tussendoor

Loop aan het begin, tussendoor en/of eind van de middag een rondje. Of ga even sporten. Als je niet naar een kantoor kan dan beweeg je ook een stuk minder, daarom is het goed om even te bewegen. Maar ook omdat bewegen zelf (zonder telefoon), ook gewoon even je hoofd leeg maakt, zodat je kan ontspannen. 

Previous
Previous

Investeren in je bedrijf én jezelf in perioden van crisis

Next
Next

Hoe maak je een mooi zelfportret?